Ruimte voor innovatie
Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3
Terug

Onderzoek naar discriminatie bij sollicitatiegesprekken

Onderzoek naar discriminatie bij sollicitatiegesprekken

Jonge lesbiennes meer kans op werk dan heteroseksuele leeftijdgenoten

Andress Consulting maakte, zonder het zelf te weten, deel uit van een onderzoek naar ongelijke behandeling op basis van leeftijd en moederschap. Besluit: Andress Consulting discrimineert niet.

Jonge lesbiennes hebben na een schriftelijke sollicitatie meer kansen om uitgenodigd te worden voor een rekruteringsinterview dan jonge hetero vrouwen. Op oudere leeftijd is er geen verschil meer. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van Stijn Baert (UGent), die met 576 fictieve sollicitaties reageerde op bestaande vacatures in Vlaanderen, ook bij Andress Consulting. 

‘De kandidates vermeldden als burgerlijke status dat ze gehuwd waren’, verduidelijkt Stijn Baert. ‘Een van beide kandidates specificeerde daarnaast ook de naam van een vrouwelijke echtgenote. Door de gemiddelde kans op een reactie vanuit de werkgeverszijde te bestuderen, kon discriminatie worden geïdentificeerd.’

Ook Andress Consulting blijkt te hebben deelgenomen aan dit onderzoek, uiteraard zonder dit te weten. Twee dames (één lesbienne, en één hetero) solliciteerden voor dezelfde functie als sales engineer. Beiden beantwoordden aan het profiel en werden dus door ons uitgenodigd voor een eerste gesprek. Echter zijn zij nooit op die vraag ingegaan. Achteraf werd dus duidelijk waarom. Besluit: Andress Consulting discrimineert niet op basis van leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, of welke eigenschap dan ook. 

 Uit het onderzoek blijkt nochtans dat er wel degelijk een onderscheid wordt gemaakt. Lesbiennes hebben op jonge leeftijd 25 procent meer kans op een jobinterview na een schriftelijke sollicitatie. Jonge lesbische vrouwen die een kind hebben, maken zelfs 33 procent meer kans op een jobinterview dan heteroseksuele jonge vrouwen met een kind. Op oudere leeftijd wordt er geen ongelijke behandeling gevonden.

Evenwichtigere verdeling huishoudtaken

De onderzoekers wijzen naar productiviteitsgerelateerde kenmerken om de verschillen in voorkeuren te verklaren. Lesbiennes hebben minder vaak kinderen en zijn daardoor minder vaak afwezig door zwangerschapsverlof. Bovendien worden de opvoedkundige taken binnen een lesbisch koppel gemiddeld genomen evenwichtiger verdeeld dan bij heterokoppels. Beide zaken kunnen, op jonge leeftijd, leiden tot een meer toegewijde en continue arbeidsmarktparticipatie voor lesbiennes.

Bron: HR Magazine

 

Inhoud van het nieuwsbericht

 

Bericht geplaatst op 10/07/2013