nieuws-engiplast-wint-de-nv-gezond-awardnieuws-engiplast-wint-de-nv-gezond-award Innovatiecentrum Lokeren - Nieuws
Ruimte voor innovatie
Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3
Terug

Engiplast wint de Nv Gezond Award

Op woensdagavond 7 oktober 2015 vond in Leuven de finale van de ‘nv gezond award’ plaats, een wedstrijd voor KMO’s en lokale besturen die aandacht hebben voor de gezondheid van hun werknemers. Van de 9 finalisten konden Bedrijvenpark Kortrijk-Noord uit Kuurne, Kringloopcentrum Leefbaar Wonen uit Brugge en ‘Engiplast’ uit Lokeren de juryleden het meest overtuigen. Zij werden door de jury uitgeroepen tot de 3 winnaars. De publieksprijs ging naar Cartamundi uit Turnhout. De wedstrijd is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), met steun van de Vlaamse overheid.

De winnaars hebben de afgelopen maanden heel wat gezondheidsacties uitgewerkt die hun medewerkers aanmoedigen een gezondere en actievere levensstijl aan te nemen. En dit alles ingebed in hun bedrijfsbeleid. Denk maar aan het organiseren van lunchwandelingen, gezonde kookwedstrijden, 10.000-stappencompetities en het voorzien van fruit. De geleverde inspanningen worden beloond met een mooi prijzenpakket ter waarde van € 6.000.
 
Deze inspanningen weet ook Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen naar waarde te schatten: “Bedrijven hebben baat bij gezonde werknemers en werknemers zijn gebaat bij gezonde bedrijven. Bedrijven met oog voor gezondheid creëren immers werkbaar werk en een gezondere samenleving.”

Bedrijvenpark Kortrijk-Noord

De wedstrijd bestaat uit 3 categorieën: de categorie ‘individuele KMO (profit)’, de categorie ‘individuele KMO (non-profit)’ en de categorie ‘groep van KMO’s’. In totaal waren er 9 finalisten. Uit elke categorie werd 1 winnaar gekozen.
 
Bedrijvenpark Kortrijk-Noord uit Kuurne komt in de categorie ‘Groep van KMO’s’ als winnaar uit de bus. Het is een vereniging van meer dan 80 bedrijven die gelegen zijn in Kortrijk en Kuurne.
 
Het bedrijvenpark organiseert heel wat gezondheidsactiviteiten voor het personeel: van zwemmen, joggen en yoga onder de middagpauze tot workshops over gezonde voeding. Daarnaast organiseert het maandelijks een noonwalk of een lunchwandeling tussen de verschillende bedrijven op het terrein. De bedoeling is dat de werknemers tijdens de lunchpauze een gezonde wandeling maken naar 1 van de 80 bedrijven op het bedrijventerrein. Dat ‘gastbedrijf’ biedt dan aan iedereen gratis fruit en Fair Trade-koffie aan. Goed voor de gezondheid, en tegelijkertijd worden de banden tussen de werknemers van de andere bedrijven versterkt.

Kringloopcentrum Leefbaar Wonen

In de categorie ‘Individuele KMO (non-profit)’ sleept Kringloopcentrum Leefbaar Wonen de ‘nv gezond award’ in de wacht. Het project ‘Logisch gezond’ kadert binnen het diversiteitsplan en voorziet onder meer in rookstopsessies en fruit voor zijn werknemers. Daarnaast werd ook een boomgaard aangeplant: elke afdeling mocht een fruitsoort kiezen en heeft een eigen boom. Om de werknemers te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, worden er zowel gewone als elektrische fietsen aangeboden.

Engiplast

Ten slotte riep de jury unaniem Engiplast uit Lokeren in de categorie ‘Individuele KMO (profit)’ als derde en laatste winnaar uit.
 
Engiplast heeft aandacht voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid van zijn werknemers. Zo wordt er bijvoorbeeld individuele begeleiding voorzien om veerkracht te bevorderen bij werknemers die veel werkdruk ervaren. Maar ook lichaamsbeweging krijgt een centrale plaats in hun gezondheidsproject. Het bedrijf organiseert voor zijn eigen werknemers een start-to-run en een fotowedstrijd: de werknemer die de meest creatieve foto van zichzelf in ‘beweging’ indient, krijgt een leuke attentie. Op die manier wil het bedrijf zijn werknemers motiveren om voldoende te bewegen.

Publieksprijs

Voor de eerste keer werd er ook een publieksprijs uitgeloofd: die was voorbehouden voor Cartamundi uit Turnhout.

Mooi prijzenpakket

Tijdens de ceremonie mochten de winnaars een mooi prijzenpakket in ontvangst nemen: gezonde en verse lunches voor de werknemers, een fietsstandaard met oplaadpunt en één maand een relax-corner in het bedrijf. Ook krijgen ze de kans om hun gezonde bedrijfsinitiatieven voor te stellen op Kanaal Z en in HR-Magazine.

http://kanaalz.knack.be/events/vigez-award-2015-10-10-15/video-normal-616093.html

 

Bericht geplaatst op 08/10/2015